bestuurlijke-ambtelijke-integriteit

Integriteitstoets bestuurders: toets de integriteit van bestuurders vooraf!

Onlangs heeft minister Ollongren aangegeven dat zij een verplichte, wettelijke integriteitstoets voor nieuwe bestuurders wil. Dat blijkt nodig. Lokale bestuurders staan volop in de schijnwerpers van raadsleden, journalisten, lokale media, burgergroeperingen en sociale netwerken. Een wethouder met een integriteitsprobleem heeft weinig overlevingskansen. In de afgelopen bestuursperiode waren integriteitskwesties veruit de belangrijkste reden voor wethouders om af te moeten treden.

Er is geen enkele reden om op die wetswijziging van de Minister te wachten. Een integriteitstoets voor kandidaat-bestuurders is nu al onontbeerlijk. Van Kleef & Partners kan per direct zo’n toets voor u uitvoeren, met aantoonbaar resultaat. Dit integriteitsonderzoek is bijzonder want het omvat een psychologische én een juridische component.


Wat kunt u van onze integriteitstoets verwachten?

Ons integriteitsonderzoek onderscheidt zich op drie manieren van de standaard-onderzoeken die vaak worden afgenomen:

 

1. Onze toets omvat een psychologische én een juridische component

De psychologische analyse richt zich op het meten van persoonlijkheidskenmerken en morele waarden van de kandidaat. De juridische analyse richt zich op verleden, referenties, achtergronden en antecedenten van de kandidaat. Alle juridische risico’s worden in kaart gebracht en getoetst.


2. Onze toets kijkt niet alleen naar de persoon zelf, maar ook naar diens omgeving, nu en straks

Teveel integriteitsonderzoeken richten zich alleen op de persoon in kwestie. Integriteit heeft echter ook te maken met de omgeving van waaruit en waarin de bestuurder functioneert. Juist die context kan ervoor zorgen dat een op zich integer bestuurder toch in lastige situaties verzeild kan raken.


3. Onze toets is altijd maatwerk

Elke gemeente heeft andere behoeften. Elke situatie is anders. Elke persoon en achtergrond verschilt. Dus moet het integriteitsonderzoek altijd maatwerk zijn. We bepalen samen met u wat in uw geval de meest passende aanpak is. 

Lees meer over onze integriteitstoets in de factsheet Integriteitsonderzoek.


Bent u geïnteresseerd in de integriteitstoets?

We maken graag een afspraak met u. Neem contact met ons op via het telefoonummer 0172 - 21 68 81 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Van Kleef & Partners | Postbus 156 | 2770 AD Boskoop | 0172 - 21 68 81