Juridisch advies
Onze rechtsgebieden
Van Kleef & Partners helpt organisaties en werknemers in de publieke sector met alle bestuurlijke- en juridische uitdagingen die daarbij aan de orde zijn. Met stevige wortels in het ambtenaren- en arbeidsrecht, en een heldere kijk op wat er nu en morgen nodig is. Naast de oude arrangementen ontwikkelen we hedendaagse en verrassende oplossingen.
- We zijn specialisten op de rechtsgebieden die ‘de publieke sector 3.0’ van een modern juridisch kader voorzien
- We kennen de publieke praktijk uit eerste hand en weten aan welke druk bestuurders en ambtenaren bloot staan
- We ontwikkelen instrumenten om proactief in te spelen op de grote uitdagingen: integriteit, transparantie, kwaliteit en continuïteit
- We maken de vertaalslag van oude organisatievormen naar nieuwe contractverhoudingen
- We kennen de uitdagingen en bedreigingen voor de moderne bestuurder en ontwikkelen de arrangementen die zij nodig hebben
- We lossen bestuurs- en arbeidsconflicten op, en voorkomen ze
Bestuurlijke en ambtelijke reorganisatie
Organisaties veranderen. Fusies, herindelingen of overname van complexe, nieuwe taken geven onzekerheid en roepen vragen op. De veranderingen vragen ook om aanpassing aan de kant van de medewerkers. Als veranderingen gevolgen hebben voor de rechtspositie van het personeel of het bestuur zitten daar juridisch allerlei haken en ogen aan. Effectief veranderen vraagt dan ook gedegen juridische kennis en het vermogen om daar op adequate wijze mee om te gaan. Wij maken voor u de vertaalslag van oude organisatievormen naar nieuwe contractverhoudingen. Ook – of zelfs – nu ambtenaren “gewone werknemers” worden.
De juridische expertise, juiste aanpak en attitude
Grondige kennis van het arbeids-, ambtenarenrecht en sociaal zekerheidsrecht is nodig om de complexe juridische gevolgen van een organisatieverandering te managen. Maar kennis alleen is niet voldoende. Besluitvormingsprocedures moeten efficiënt en effectief ingericht en geborgd worden. Omgaan met weerstanden van betrokken partijen en doeltreffend en respectvol onderhandelen is daarbij van groot belang. Onze adviseurs zijn getrainde onderhandelaars en ervaren co-managers. Zij coachen u bij het maken van keuzes.
Wat kunt u van ons verwachten
Organisaties
Wanneer een juridische adviseur al in een vroeg stadium bij de voorbereidingen van een veranderingstraject betrokken wordt, kan pro-actief worden ingespeeld op mogelijke, juridische complicaties.
- Het opstellen van een sociaal plan in overleg met u
- Adviseren over de specifieke rechtspositie van bestuur en hoger management
- Vergelijken van arbeidsvoorwaarden- en pensioenregelingen
- Redigeren van nieuwe regelgeving
- Adviseren bij het overleg met vakorganisaties, ondernemingsraad, eventueel overnemende partij(en)
- Gezamenlijk met u voeren van dit overleg
- Adviseren bij plaatsing en inpassing
- Eventueel begeleiden van bezwaar- en beroepsprocedures
Particulieren
Samen met u analyseren we de situatie en de voorgenomen plannen en adviseren u over de mogelijkheden en de beste aanpak. Bent u er niet zeker van dat uw belangen voldoende worden gewaarborgd binnen uw organisatie of blijven vragen onbeantwoord? Samen met u gaan wij het gesprek met uw werkgever aan!
- Informatie en advies over de gevolgen van het sociaal plan voor uw rechtspositie en uw pensioenaanspraken
- Mogelijke alternatieven die u aan de werkgever zou kunnen voorleggen
- Voeren van overleg met uw werkgever, samen met u, over de door u gewenste garanties
- Advies bij het plaatsings- en inpassingproces
- Zo nodig als uw procesvertegenwoordiger optreden in een bezwaar- of beroepsprocedure
- Advies over een maatwerkovereenkomst indien u een specifieke rol of functie heeft tijdens de voorbereiding van de organisatieverandering
Het eerste gesprek is vrijblijvend en kost niets. Kiest u ervoor het traject met ons te doorlopen dan maken we duidelijke afspraken over onze inzet en kosten.
Vertrek, afscheid of ontslag
Verhoudingen tussen werkgever en werknemer of tussen bestuur en management kunnen veranderen. Door fusies of organisatieveranderingen verdwijnen functies. Samenwerkingsproblemen monden uit in verstoorde verhoudingen. Of functioneringsproblemen worden ondanks verbetertrajecten niet opgelost. Soms leiden veranderingen tot serieuze conflicten.
Ruime ervaring procederen arbeidsverschillen
Een gezamenlijk gedragen oplossing is niet altijd mogelijk. Belangen of standpunten blijken te ver uit elkaar te liggen of er zijn al definitieve besluiten genomen. Bij Van Kleef & Partners hebben we ruime ervaring in het procederen in arbeidsgeschillen bij bezwaren- en beroepscommissies, de rechtbanken (sector bestuursrecht en sector kanton), de Centrale Raad van Beroep en de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. We zijn scherp in het recht en sterk in het naar voren brengen van uw positie. We beschikken over de juiste attitude om u op een optimale wijze te vertegenwoordigen. Toch benutten wij ook dan elke mogelijkheid om de kwestie alsnog in overleg te regelen.
Voorkeur oplossing zonder rechter
Aan gerechtelijke procedures zijn voor alle partijen risico’s en vaak hoge kosten verbonden. Een oplossing zonder tussenkomst van de rechter verdient daarom vrijwel altijd de voorkeur. Partijen komen gezamenlijk tot een oplossing en bepalen zélf de uitkomst. Zo wordt onnodige schade voorkomen. De vertrekkende medewerker is eerder in staat om zich weer op de toekomst te richten. Werkloosheidsuitkeringen, wachtgeldkosten of andere frictiekosten worden de werkgever bespaard.
Begeleiden onderhandelings- en keuzeproces
Bij Van Kleef & Partners begeleiden we het onderhandelings- en keuzeproces. Onderhandelen vraagt immers een gespecialiseerde aanpak. Het gaat niet alleen om grote financiële belangen. Ook emotionele en relationele aspecten spelen een belangrijke rol. Onze adviseurs zijn getraind daarmee om te gaan. We bereiden de onderhandelingen met u voor, wijzen u op de verschillende opties en dragen alternatieven aan. Tijdens de onderhandelingen houden wij uw belangen scherp in het oog, maar tonen ook respect voor de belangen van de wederpartij. Zo wordt vaak een win-win oplossing bereikt. De gemaakte afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst zorgvuldig vastgelegd.
Wat kunt u van ons verwachten
Organisaties
Soms is het niet mogelijk gezamenlijk tot een oplossing te komen.
- In geval van gedwongen ontslag adviseren wij u over de ontslaggrond, de motivering en het volgen van de juiste procedure
Particulieren
Samen met u analyseren we de situatie en de voorgenomen plannen en adviseren u over de mogelijkheden en de beste aanpak
- Bent u er niet zeker van dat uw belangen voldoende worden gewaarborgd of blijven vragen onbeantwoord? Samen met u gaan wij het gesprek met uw werkgever aan!
- Als de conclusie toch is dat het dienstverband zal worden beëindigd, dan voeren wij – al dan niet samen met u – de onderhandelingen met uw werkgever
Arbeidsvoorwaarden personeel en rechtspositie
Arbeidsvoorwaarden en rechtsposities zijn collectief (sectoraal) geregeld in een cao. In bepaalde sectoren, zoals de sector gemeenten, kunnen organisaties zelf ook onderdelen van de rechtspositie regelen. De juiste interpretatie van de regels en de toepassing ervan is echter niet eenvoudig. Werkgevers maken soms fouten, maar ook om andere redenen kunnen medewerkers het oneens zijn met een voornemen of besluit van hun werkgever. Problemen ontstaan vaak over de juiste uitleg en toepassing van de regels, zeker wanneer die niet (meer) goed passen bij de organisatie. Afwijken van de regels is soms mogelijk of zelfs noodzakelijk. Dat vraagt om een juridische toetsing en kennis en overzicht van het geheel van arbeidsvoorwaarden en rechtspositionele regels en regelingen.
Wat kunt u van ons verwachten
Organisaties
Wij adviseren u over de mogelijkheden, aanvullingen en afwijkingen. Toetsen uw voornemens of besluiten op juridische haalbaarheid en stellen zo nodig alternatieven voor. Mocht er al sprake zijn van een geschil dan geven wij u handvatten om dat zonder kleerscheuren op te lossen.
- Advies over de centraal en lokaal geregelde onderdelen van de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie
- Juridische toetsing van de (voorgenomen) toepassing van de geldende rechtspositieregels
- Advies over aanpassing van (lokale) regelgeving
- Advies en begeleiding bij geschillen over de rechtspositie
- Second opinion over elders door u ingewonnen adviezen
Particulieren
Wij beantwoorden uw vragen en adviseren u over de consequenties van het eventueel niet instemmen met dat wat uw werkgever voorstelt of heeft beslist. Indien nodig overleggen wij met of namens u met uw werkgever. Mocht er werkelijk sprake zijn van een geschil dan kunnen wij als procesvertegenwoordiger voor u optreden óf u adviseren en begeleiden bij een procedure.
- Juridische toetsing van een voornemen of besluit over uw rechtspositie
- Advies en begeleiding bij een geschil over uw rechtspositie
- Overleg voeren met uw werkgever om tot een oplossing te komen
- Procesvertegenwoordiging in bezwaren- of beroepsprocedures
- Second opinion over elders door u ingewonnen advies
- Advies over de uitvoering van een vaststellingsovereenkomst, vertrekregeling of toepassing van de toegekende werkloosheidsuitkering
Rechtspositie van politieke ambtsdragers
De regelgeving, en vooral het overgangsrecht, is ingewikkeld en roept vaak vragen op.
De wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers is de afgelopen jaren steeds verder versoberd. De regelgeving, en vooral het overgangsrecht, is ingewikkeld en roept vaak vragen op. Naast de complexiteit van de regelgeving vraagt de politieke en maatschappelijke druk om zorgvuldige afwegingen en juiste toepassing van de regels.
Verantwoorde besluitvorming en uitvoering
In situaties waarbij het functioneren van bijvoorbeeld burgemeesters, wethouders of gedeputeerden ter discussie staat is het van groot belang om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. Met inachtneming van de belangen van alle betrokkenen dient tot een verantwoorde besluitvorming en uitvoering te komen. De maatschappelijke druk vereist een juiste wetstoepassing die soms indruist tegen het algemeen rechtsgevoel. Politieke doelmatigheid en wenselijkheid komen niet altijd overeen met juridische rechtmatigheid. Ook complexe regelingen rond pensioenvoorziening (ouderdoms- en nabestaandenpensioen) en arbeidsongeschiktheidsverzekering spelen hierbij een rol. Deze regelingen volgen ‘op afstand’ de gebruikelijke werknemersregelingen maar zijn voor gekozen en (Kroon)benoemde ambtsdragers zeker niet identiek.
Wat kunt u van ons verwachten?
Wij adviseren u over de juiste interpretatie en toepassing van de regels die gelden voor politieke ambtsdragers. In crisissituaties hebben wij oog voor de politieke en maatschappelijke gevoeligheden en adviseren over de te voeren strategie. Wij helpen u de (juridische) besluitvorming zo in te richten, dat ook de politieke ambtsdrager in staat wordt gesteld zijn (sollicitatie)verplichtingen op een adequate wijze na te komen. Zo nodig regisseren wij voor u de begeleiding naar ander werk. Daarnaast organiseren en monitoren wij voor u de keuring en (verdere) begeleiding van de arbeidsongeschikt geraakte politieke ambtsdrager.
- Advies over de juiste toepassing van de rechtspositieregelingen
- Advies over begeleiding naar ander werk bij beëindiging van het politieke ambt
- Advies over begeleiding ingeval van arbeidsongeschiktheid en regisseren van het inwinnen van nader medisch en medisch-specialistisch advies; het laten verzorgen van medische keuringen
- Adviseren over pensioenvraagstukken, waardeoverdracht en het mitigeren van pensioenbreuken
- Advies over nabestaandenpensioen
Pensioenen
Pensioenopbouw is een belangrijk onderdeel van de rechtspositie van een medewerker. Een werkgever draagt premies af aan het pensioenfonds. In de publieke sector vaak het ABP. Ingewikkeld en riskant wordt het wanneer een medewerker gedwongen afscheid moet nemen van een organisatie. Bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie of na een conflict, maar ook wanneer de werkgever een organisatieonderdeel privatiseert of verzelfstandigt. Onder het regime van een ander pensioenfonds kunnen medewerkers geconfronteerd worden met nadelige gevolgen voor het oudersdoms- en nabestaandenpensioen.
Wat kunt u van ons verwachten
Organisaties
Wij adviseren u en uw medewerkers over de consequenties die een afscheid of overstap naar een andere pensioenregeling kan hebben voor het pensioen en maken voor u en hen inzichtelijk wat de pensioenverschillen zijn, welke mogelijkheden, voor- en nadelen er zijn bij bijvoorbeeld waardeoverdracht.
- Advies over pensioenvraagstukken, waardeoverdracht en het mitigeren van pensioenbreuken
- Advies over nabestaandenpensioen
Particulieren
Wij adviseren u over de consequenties die een afscheid of overstap naar een andere pensioenregeling kan hebben voor het pensioen en het berekenen van de individuele pensioenverschillen (meestal tekorten), het aangeven van de consequenties van het gat in het nabestaandenpensioen.
- Advies over pensioenvraagstukken, waardeoverdracht en het mitigeren van pensioenbreuken
- Advies over nabestaandenpensioen
Arbeidsongeschiktheid, letselschade en werkgevers-aansprakelijkheid
Langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid kunnen een flink financieel risico opleveren voor werkgevers. Als blijvende arbeidsongeschiktheid het gevolg is van of duidelijk verband houdt met het werk, is dat risico nog veel groter. Mensen stellen hun (voormalige) werkgever steeds vaker aansprakelijk voor de schade als gevolg van beroepsziekten en dienstongevallen. Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) wordt door werkgevers steeds vaker als beroepsziekte (h)erkend. Zij kiezen dan echter vaak voor een juridische benadering waarbij alleen gekeken naar de materiële schade en minder naar de immateriële kant en de gezondheidsaspecten op de langere termijn.
Wat kunt u van ons verwachten
Wij adviseren u over juridische afwikkeling van schade. Maar ook over het inpassen van de gezondheidsschade in de arbeidstoekomst van de medewerker. Wij doen dat samen met experts op het gebied van fysieke en psychische gezondheid (artsen en specialisten), arbeidsdeskundigen, diëtisten, bewegingsdeskundigen, mental coaches, (arbeids)psychologen, outplacement- en re-integratiebureaus.
- Beoordeling en advies bij aansprakelijkheidstelling door (oud)medewerkers
- Advies over re-integratie(mogelijkheden) 1ste en 2de jaarsevaluatie
- Begeleiding bij de beoordeling van arbeidsongeschiktheid door Arbodienst en Uwv
- Advies over loonsancties, mate van arbeidsongeschiktheid, beoordeling van (her)plaatsingsmogelijkheden